دربارۀ خصوصیات طلا چقدر اطلاع دارید؟ برای سرمایهگذاری در بازار طلا، صرفاً ارزشمند دانستن طلا کافی نیست. مطالعه دربارۀ خواص فیزیکی طلا به سرمایهگذاران در شناخت انواع طلا و تشخیص عیار و کیفیت آن کمک بسزایی میکند. در این مطلب از سایت گلدیکا به بررسی خصوصیات طلا میپردازیم. اگر اطلاعاتتان در این زمینه محدود است، ادامه مطلب را بخوانید.
نگاهی به تاریخچه طلا
طلا بهعنوان یک فلز گرانبها و باارزش، تاریخی طولانی و شگرف دارد که به حدود ۷۰۰۰ سال پیش برمیگردد. در این مدت، طلا نهتنها بهعنوان زینت و تزیینات بلکه بهعنوان واحدی برای تبادل و سرمایهگذاری در اقتصادهای مختلف دنیا استفاده میکنند. در ادامه، تاریخچه طلا را در بازههای زمانی مختلف بررسی میکنیم.
تاریخچه کشف طلا
تاریخچه کشف طلا به ۵ هزار سال قبل از میلاد برمیگردد. انسانها برای اولینبار طلا را از رودخانهها استخراج کردند. در این دوران، زیبایی و درخشندگی طلا توجه آنها را جلب کرد و از این فلز برای ساخت زیورآلات استفاده کردند. طلا بهتدریج به نمادی از قدرت و ثروت تبدیل شد. به هر گوشه از تاریخ که نگاه میکنیم از مصریان باستان گرفته تا اعراب شبهجزیره عربستان، رد پایی از ارزشمند بودن طلا میبینیم.
استفاده از طلا در تمدنهای باستانی
مصریها بهعنوان یکی از اولین تمدنها از طلا بهصورت گسترده بهمنظور ساخت زیورآلات و همچنین بهعنوان وسیلهای برای تجارت استفاده کردند. حدود ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد، برای اولینبار طلا را ذوب کرده و به آن شکل دادند. در این دوره، طلا در فرهنگهای باستانی اهمیت ویژهای داشت.
ضرب سکههای طلا
حدود ۶۰۰ سال قبل از میلاد، در دوره حکومت هخامنشیان و سپس در یونان و روم باستان، سکههای طلا بهعنوان واحدی برای معاملات تجاری معرفی شدند. این سکهها نخستین ابزارهای استاندارد، برای مبادلات اقتصادی در سطح جهانی بودند. در ایران باستان، طلا بهعنوان یک عنصر اصلی در سیستم تجاری شناخته میشد و سکههای طلا و نقره در دسترس مردم قرار میگرفت.
طلا و استاندارد ارزی در دوران مدرن
در قرن ۱۹ و ۲۰، طلا بهعنوان استاندارد ارزی در بسیاری از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا استفاده میکنند. آمریکا تا سال ۱۹۷۱ میلادی بر اساس استاندارد طلا عمل میکرد و دلار آمریکا با پشتوانه طلا ارزشی جهانی داشت.
طلا در جنگها و بحرانهای اقتصادی
طلا در دوران جنگ جهانی اول و دوم نیز نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا کرد. در این دورهها، بسیاری از کشورها به دلیل بحرانهای اقتصادی و تورمهای شدید، به ذخیرهسازی طلا پرداختند تا از کاهش ارزش ارزهای خود جلوگیری کنند.
قرن ۲۱ و طلا بهعنوان سرمایهگذاری مطمئن
از سال ۲۰۰۰ میلادی به بعد، طلا بهعنوان یک دارایی امن برای سرمایهگذاری در مقابل نوسانات بازارهای مالی و بحرانهای اقتصادی شناخته شد. در این دوره، کشورهای مختلف برای حفظ ارزش سرمایههای خود در مواجهه با بحرانهای اقتصادی از ذخایر طلا استفاده کردند.
تاریخچه طلا در ایران
در ایران نیز طلا از دیرباز بهعنوان یک فلز باارزش شناخته میشد و امروزه ایران در جزء تولیدکنندگان طلا است. باوجود محدودیتهای جغرافیایی، ایران هنوز هم یکی از کشورهای مهم در صنعت طلا و جواهرات بوده و استخراج طلا در برخی مناطق کشور انجام میشود.
در نهایت، تاریخچه طلا نشاندهنده اهمیتی است که این فلز برای بشر از گذشته تا به امروز دارد. از طرفی به نظر میرسد که در آینده نیز طلا بهعنوان یک دارایی امن در سراسر جهان باقی خواهد ماند.
خواص فیزیکی طلا
طلا یکی از فلزات کمیاب و باارزشی است که ویژگیهای فیزیکی خاصی دارد. در واقع به واسطه این ویژگیهای منحصربهفرد است که طلا علاوه بر جواهرسازی در الکترونیک و سایر صنایع نیز کاربرد دارد. این ویژگیها طلا را در مقایسه با سایر فلزات متفاوت کرده است. گزینههای زیر برخی از خواص فیزیکی طلا محسوب میشوند:
رنگ زرد و براق بودن طلا
رنگ طلا زرد بوده و بهشدت براق است. براق بودن طلا به زیبایی و جذابیت آن افزوده و به همین دلیل از طلا برای تولید انواع جواهرات و اکسسوریها استفاده میکنند. براقیت و درخشش طلا به دلیل تعریف کریستالی آن است که نور را به طور خاص منعکس میکند.
چگالی طلا
چگالی طلا برابر با ۱۹.۳۲ گرم بر سانتیمتر مکعب است که آن را به یک فلز سنگین تبدیل میکند. چگالی طلا بهگونهای است که استخراج و جداسازی آن را در مقایسه با سایر فلزات آسانتر کرده است. چگالی بالا نشاندهنده تراکم ذرات طلاست که در مقایسه با بسیاری از فلزات دیگر، سنگینتر و فشردهتر به نظر میرسد.
نرمی و چکشخواری
طلا فلزی نرم و چکشخوار است، به این معنی که بهراحتی میتوان آن را به اشکال مختلف ورقهای نازک یا مفتولهای باریک تبدیل کرد. به واسطه چکشخواری بالا طلا در صنایع جواهرسازی، هنر و همچنین در تولید سیمهای الکترونیکی کاربرد دارد.
نقطه ذوب و جوش
نقطه ذوب طلا ۱۰۶۴ درجه سانتیگراد و نقطهجوش آن ۲۸۵۶ درجه سانتیگراد است. این دماهای بالا نشاندهنده پایداری حرارتی طلایند و آن را به یک فلز مقاوم در برابر تغییرات شدیدی دمایی تبدیل میکنند. در نتیجه از طلا در صنایع و الکترونیک استفاده میکنند؛ زیرا مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد.
رسانایی الکتریکی و حرارتی
طلا رسانای الکتریکی و حرارتی است که در صنایع الکترونیکی کاربرد دارد. این ویژگی باعث شده که طلا در ساخت قطعات حساس مانند اتصالات الکتریکی، کابلها و مدارها نقش کلیدی ایفا کند. از طرفی به دلیل رسانایی طلا در درجههای مختلف دمایی نیز مطلوب بوده و این ویژگی نیز برای صنایع مختلف حائز اهمیت است.
مقاومت در برابر خوردگی و فرسایش
از دیگر خواص فیزیکی طلا میتوانیم به مقاومت آن در برابر فرسایش، خوردگی و واکنشهای شیمیایی اشاره کنیم. در واقع دوام بالای طلا به این قبیل از ویژگیها مرتبط است. بعد از بررسی خواص فیزیکی طلا، لازم میدانیم که به فرمول شیمیایی طلا پرداخته و خواص شیمیایی آن را شرح دهیم. فرمول شیمیایی طلا Au بوده و خواص شیمیایی آن بهگونهای است که در آب تمیز شده و در محلولهای اسید براق میشود. در ادامه به شرح مفصل دربارۀ خواص شیمیایی طلا میگوییم.
خواص شیمیایی طلا
طلا بهعنوان یکی از فلزات نجیب و کمفعالیت، دارای ویژگیهای شیمیایی منحصربهفردی است که آن را از سایر فلزات متمایز میکند. این ویژگیها طلا را در برابر اکسیداسیون، خوردگی و بسیاری از واکنشهای شیمیایی مقاوم ساخته است و استفاده گستردهای در جواهرسازی، صنایع پزشکی و فناوری پیشرفته دارد. گزینههای زیر از جمله خواص شیمیایی طلا هستند:
قدرت جذب الکترون و پیوندهای شیمیایی
طلا به دلیل الکتروندوستی بالای خود، قادر به تشکیل پیوندهای شیمیایی پایداری با دیگر عناصر و ترکیبات است. به کمک این خاصیت طلا در ترکیبات مختلف بهعنوان یک فلز نجیب و مقاوم در برابر واکنشهای شیمیایی عمل میکند. از آنجاییکه طلا بهراحتی ترکیبهای شیمیایی با ظرفیتهای مختلف تشکیل میدهد، کاربرد وسیعی در الکترونیک و جواهرسازی دارد.
فعالیت شیمیایی پایین
فعالیت شیمیایی طلا در مقایسه با سایر فلزات پایین است؛ زیرا این فلز در گروه 11 جدول تناوبی قرار داشته و لایههای الکترونی آن تکمیل شدهاند. در نتیجه طلا، تمایل کمی به از دست دادن یا به دست آوردن الکترون دارد. با این اوصاف طلا در برابر عواملی مانند زنگزدگی، فرسایش و تخریب شیمیایی بسیار مقاوم است؛ بنابراین طلا برای مدت طولانی در محیطهای مختلف، بدون تغییر باقی مانده و برای ساخت جواهر گزینه ایدهآلی است.
ترکیبات شیمیایی و آلیاژها
طلا اگرچه بهصورت طبیعی در معادن وجود دارد، قابلیت آلیاژ شدن با سایر فلزات را دارد. مهمترین آلیاژهای طلا شامل طلا و نقره، طلا و مس و طلا و پالادیوماند که در صنایع مختلف از جمله جواهرسازی و الکترونیک کاربرد دارند. این ترکیبات به طلا خواص مکانیکی و رنگهای مختلف میبخشند.
انحلال پذیر نبودن طلا
طلا در بیشتر اسیدها و بازهای معمولی حل نمیشود؛ اما در محلولهای خاصی مانند تیزاب (ترکیب اسید نیتریک و اسیدکلریدریک) بهراحتی حل میشود. به کمک این ویژگی است که بازیافت و جداسازی طلا از سایر فلزات آسان است. آکوارجیا یا تیزاب سلطانی قادر است طلا را بهصورت کامل حل کرده و از سایر مواد جدا کند، این خصوصیت در صنایع شیمیایی و بازیافت طلا اهمیت زیادی دارد.
پایداری در برابر واکنش شیمیایی
طلا در برابر بسیاری از اسیدها و محلولهای بازی مقاومت بالایی دارد و بهراحتی تغییر نمیکند. به خاطر این ویژگی طلا در بسیاری از محیطهای شیمیایی و آبوهوایی پایدار باقی میماند. به همین دلیل، طلا حتی در شرایط شدید محیطی مانند اسیدهای قوی یا گرمای زیاد دچار تغییرات شیمیایی نمیشود و به همان شکل اصلی خود باقی میماند.
سخن پایانی
در این مطلب از سایت گلدیکا به ارائه اطلاعات درباره طلا پرداخته و خصوصیات طلا را بررسی کردیم. حال با آگاهی کاملی که دربارۀ مشخصات و خواص فیزیکی و شیمیایی طلا به دست آوردهاید، قادر به تشخیص طلای باکیفیت هستید. در پایان باید بگوییم که برای خرید طلا، اعتماد به مراکز معتبر و شناختهشده حرف اول را میزند. گلدیکا نیز مناسب و معتبرترین سایت فروش طلای آب شده است. شما با حداقل ۱۰۰ هزار تومان میتوانید برای سرمایهگذاری و خرید طلای آب شده از گلدیکا اقدام کنید.