بروز رسانی شده توسط: سارا زینالی
تاریخ بروز رسانی: ۱۰ اسفند ۱۴۰۲
معنای حباب در ادبیات اقتصادی
حباب در ادبیات اقتصادی و مالی به اختلاف بین قیمت یک دارایی و ارزش واقعی آن گفته میشود. از آنجایی که تعیین ارزش واقعی یک دارایی به راحتی میسر نیست، اکثر اوقات زمانی که ریزشی ناگهانی در قیمت یک دارایی رخ دهد و اصطلاحاً حباب بترکد، وجود حباب برای عموم افراد مشخص میشود.
توضیح حباب سکه با ذکر مثال
در مورد انواع سکه طلا نیز از آنجایی که ارزش طلای موجود در آنها قابل محاسبه است، به اختلاف قیمت لحظهای با ارزش طلای آنها، حباب سکه میگویند.
برای آشنایی بیشتر با مفهوم حباب سکه، بیایید با یک مثال ادامه دهیم:
همانطور که میدانید وزن سکه تمام بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) 8.13 گرم و عیار آن 900 از 1000 است. پس میزان طلای موجود در آن معادل 9.76 گرم طلای 18 عیار (750 از 1000) است:
حال فرض کنید در تاریخ 25 بهمن 1401 قرار داریم. در این تاریخ قیمت هر گرم طلای 18 عیار تقریباً 2.167.000 تومان بوده و در نتیجه ارزش طلای موجود در سکه امامی در آن روز 21.150.000 تومان (9.76*2.167.000) ارزش داشته در حالی که قیمت سکه امامی در آن روز حدود 26.400.000 تومان بوده است. به اختلاف این دو عدد، یعنی 5.250.000 تومان، اصطلاحاً حباب سکه میگویند. این بدان معناست که در آن روز اگر شخصی اقدام به خرید سکه امامی کرده بود، حدود 25 درصد بیشتر از ارزش طلای خام موجود در سکه برای حباب آن پرداخت کرده بود.
برای سایر سکهها نیز حباب وجود دارد و این حباب بیشتر از سکه امامی است. مثلاً در تاریخ مثال فوق، به ترتیب حباب نیم سکه، ربع سکه و سکه گرمی به ترتیب 47، 86 و 102 درصد بوده است. از این جهت جذابیت سرمایهگذاری در این سکهها کمتر از سکه امامی است. لازم به ذکر است که در میان سکههای موجود در بازار، حباب سکههای طرح قدیم (قبل 86) بسیار کمتر از حباب سکههای طرح جدید است و از این جهت طرفداران خاص خود را دارند.
لازم به ذکر است که می توان حباب سکه را بر اساس قیمت جهانی طلا و قیمت دلار نیز محاسبه کرد اما از آنجایی که قیمت طلا از قیمت دلار شفافتر است، ما این روش را پیشنهاد میکنیم.
علت شکلگیری حباب سکه
اساساً حباب قیمتی ممکن است در همه بازارها اتفاق بیفتد و به عوامل مختلفی بستگی دارد. اما مهمترین علت شکلگیری حباب عرضه و تقاضاست و به همین دلیل هر زمان که میزان تقاضای سکه بیشتر باشد، سکه حباب بیشتری به خود میگیرد. لذا حباب سکه همواره در نوسان است و بسته به شرایط اقتصادی تغییر میکند. توجه داشته باشید که در بازارهای مختلف ممکن است شاهد حباب منفی نیز باشیم اما در بازار سکه معمولاً چنین اتفاقی نمیافتد. البته دلایل دیگری برای شکلگیری حباب وجود دارد که یا مستقیماً در میزان عرضه و تقاضا تأثیرگذارند یا به صورت غیرمستقیم و از آنها میگذریم.
با وجود حباب، سکه بخریم؟!
خرید سکه در زمانی که حباب آن بالاست ممکن است سرمایهگذاری درستی نباشد. اما توجه داشته باشید که حباب سکه لزوماً به معنای آن نیست که خریدار سکه در زمان فروش به شدت متضرر خواهد شد، مگر آنکه سکه خریداری شده، غیربانکی باشد که در این صورت صرفاً به میزان ارزش ذاتی طلای موجود در آن خریداری میشود و حباب آن حذف خواهد شد. همانطور که گفته شد، حباب سکه همواره در حال تغییر و نوسان است و معمولاً سرمایهگذاران حرفهای از این حباب سکه استفاده میکنند و نسبت به تغییر سبد سرمایهگذاری طلایی خود بین طلای آبشده و سکه اقدام مینمایند. بدین ترتیب که هر زمان که حباب سکه افزایش مییابد و مثلا به بالاتر از 25 یا 30 درصد میرسد، نسبت به فروش سکه و خرید طلای آبشده روی میآورند تا هر زمان که حباب سکه کاهش پیدا کرد و مثلا به 10 درصد رسید، طلای آبشده را به سکه تبدیل کنند.
خرید طلای آب شده به جای سکه در گلدیکا (پیشنهاد ویژه گلدیکا برای علاقهمندان به سکه)
در پایان اگر تمایل به خرید سکه دارید اما موجودی نقدی کافی برای این کار ندارید،از طرفی نگران حباب قیمت سکه هم هستید پیشنهاد جذابی برای شما داریم:
گلدیکا این فرصت را برای کاربران فراهم نموده است تا بتوانند بدون پرداخت اجرت و مالیات و با هرمبلغی حتی 100 هزار تومان هم بصورت شبانه روزی به خرید طلای آب شده آنلاین بپردازند و چنانچه تمایل داشته باشند می توانند همراه با فاکتور رسمی تحویل بگیرند.
سوالات متداول
حباب سکه چیست؟
هنگامی که عرضه و تقاضا از حالت تعادل خارج می شود حباب سکه ایجاد می شود البته این حباب دائمی نیست با کاهش آن قیمت سکه هم کاهش پیدا می کند.
حباب سکه بیشتر است یا طلای آب شده؟
حباب طلای آب شده تقریبا نزدیک به صفر است در حالیکه حباب سکه بسیار بیشتر از طلای آب شده است.