مشاور دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام هشدار داد، شرطی شدن اقتصاد ایران و عدم تابآوری آن، خطری جدی است که نیاز به اصلاحات ساختاری دارد.
به گزارش خبری گلدیکا، امیرعباس آذرموند با اشاره به تشدید مشکل شرطی شدن اقتصاد ایران گفت: از میانه دهه ۹۰ موضوع اقتصاد مقاومتی در کشور مطرح شد، اما نه تنها تابآوری اقتصادی افزایش نیافت، بلکه اقتصاد بیش از هر زمان دیگری به اخبار و تحولات حساس شده است. به عنوان نمونه، خبر تعویق دور چهارم مذاکرات توسط وزیر خارجه عمان در روز پنجشنبه، باعث واکنش شدید بازار ارز شد؛ به طوری که ارزش ریال در روز شنبه به میزان ۵ درصد کاهش یافت، بدون اینکه تغییری عملی در وضعیت کشور رخ داده باشد.
واکنشهای سریع اقتصاد ایران به اخبار بینالمللی
آذرموند تأکید کرد: «اقتصادی که با هر خبر یا اتفاقی به سرعت واکنش نشان دهد، نمیتواند زمینه رشد پایدار را فراهم کند. چنین اقتصادی در برابر هر تحولی آسیبپذیر است و استقلال خود را از دست میدهد. این وضعیت، اقتصاد ایران را وابسته به شرایط حوزهها و کشورهای دیگر میکند.»
شرطی شدن؛ نتیجه ناترازیهای اقتصادی و دولت رانتی نفتی
وحید شقاقی، کارشناس اقتصاد کلان، تصریح کرد: «اقتصاد ایران به دلیل تابآوری پایین، همواره در معرض تکانههای شدید نفتی، تورمی و ارزی ناشی از تحریمها قرار داشته است.» او افزود: «در ۱۴ سال گذشته، میانگین رشد اقتصادی کمتر از ۱.۵ درصد بوده و در صورت ادامه روند فعلی، حتی در شرایط خوشبینانه، رشد اقتصادی به کمتر از ۲ درصد خواهد رسید.
شقاقی با انتقاد از ساختار دولت رانتی نفتی، این ساختار را عامل اصلی تابآوری پایین اقتصاد ایران دانست و گفت: «هرگونه تاخیر در اصلاحات ساختاری، وضعیت اقتصادی را پیچیدهتر خواهد کرد.»
ضرورت تغییر ریل اقتصادی
این کارشناس اقتصادی با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی در سال ۹۲، اظهار داشت: با وجود تاکید بر تقویت تابآوری اقتصادی از طریق درونزایی و برونگرایی، به دلیل عدم اصلاحات نهادی و نبود عزم برای مشارکت گسترده مردم در اقتصاد، ساختار دولتی نفتی همچنان پابرجاست.
راهکارهای خروج از بحران اقتصادی
شقاقی تأکید کرد: «برای بهبود تابآوری اقتصادی باید سیاستهای سلبی مانند رصد داراییهای مالی و وضع مالیات بر عایدی سرمایه اجرایی شود. از سوی دیگر، سیاستهای ایجابی همچون بهبود محیط کسبوکار، تقویت نقش بخش خصوصی، کاهش وابستگی به نفت، تنوعبخشی به تولیدات و توسعه شرکای تجاری باید در اولویت قرار گیرد.»
وی در پایان خاطرنشان کرد: «تغییر ریل اقتصادی ایران در جهت رقابتپذیری و تقویت اقتصاد ملی الزامی است تا از شرطی شدن و تزلزل در برابر تحولات بینالمللی جلوگیری شود.»
منبع خبر آنلاین