یکی از اولین فلزاتی که انسان به آن دست یافت و ارزشش را درک کرد، طلا بود. چون طلا به طور طبیعی در طبیعت وجود دارد، احتمالاً انسانهای اولیه به آن دست پیدا کردهاند. به همین خاطر نمیتوان دقیق گفت چه کسی برای اولینبار طلا را کشف کرده است. بااینحال آثار دوران طلایی مصر باستان، نشان میدهد که از پنج هزار سال پیش، از طلا بهعنوان نماد قدرت و ثروت، در مقبرهها و کاخهای فرعونهای مصر استفاده میکردند.
بعد از مصریها، نوبت به تمدن بینالنهرین بود که از طلا برای ساخت جواهرآلات و زیورآلات تزیینی استفاده کنند. میتوان آثار استفاده از طلا را در جواهرات بهجامانده سومریان و بابلیها دید. بعدها در دوران یونان باستان، تکنیکهای استفاده از طلا پیشرفتهتر شد و آنها در کنار جواهرات، برای ساخت مجسمههایشان نیز از این فلز بهره میگرفتند. در رم نیز، با این فلز ارزشمند سکه ضرب میکردند تا از آن بهعنوان پول برای معامله استفاده کنند. استفاده از طلا در قرونوسطی و انقلاب صنعتی ادامه پیدا کرد تا امروز که نهتنها برای زیورآلات، بلکه در پزشکی و صنایع مختلف نیز از آن استفاده میکنند.
تب طلا!
چیزی درباره تب طلا شنیدهاید؟ به دورههایی از تاریخ، تب طلا یا Gold Rush میگوییم که در آنها کشف مقادیر زیادی از طلا، منجر به مهاجرتهای گسترده و تحولات اقتصادی و اجتماعی در منطقههای مختلف شده است. احتمالاً داستان مرد تاجری را شنیدهاید که در دوران تب طلا، با فروختن بیل، پولدار شد! چون همه جستوجوگر طلا بودند و به بیل نیاز داشتند! در ادامه چند دوره تاریخی تب طلای معروف را با هم مرور میکنیم.
تب طلا در کالیفرنیا «1848-1855»
در ژانویه 1848، یک کارگر آسیاب به نام جیمز مارشال، در کالیفرنیا، طلا را نزدیکی رودخانه سوت در سیرا نِوادا پیدا کرد. همین کشف باعث شد تب طلا آمریکا را فرا بگیرد و هزاران نفر به کالیفرنیا مهاجرت کنند تا به جستوجو و جمعآوری طلا بپردازند. مهاجرتهای متعدد باعث شد کالیفرنیا سریع به یک ایالت پرجمعیت و اقتصادی قوی تبدیل شود و از نظر اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، متحول شود.
تب طلا در آلاسکا «1896-1899»
در سال 1896، ایالت متحده آمریکا بار دیگر دچار تب طلا شد. این بار در آلاسکا و در نهر کلوندیک! دو کارگر معدن به نام جرج کارمایکل و جیمز هاملتون، این فلز ارزشمند را در کناره نهر کلوندیک در قلمرو یوکان کشف کردند. درست مانند کالیفرنیا، موج مهاجران برای کشف طلا به سمت آلاسکا آمادند. همین امر باعث توسعه سریع شهرها و زیرساختهای این منطقه شد و اقتصاد آلاسکا را زیر و رو کرد.
تب طلا در استرالیا «1851-1860»
بعد از آمریکا، نوبت استرالیا بود که درگیر تب طلا و اتفاقات شگفتانگیز بعد از آن شود. ادوارد هارگریو در سال 1851 طلا را در ناحیه باثورس در نیو ساوت ولز پیدا کرد. با کشف طلا در این منطقه، موج مهاجرت این بار از کشورهای دیگر به استرالیا آغاز شد. بسیاری از مردم انگلستان در این دوران به مقصد استرالیا حرکت کردند. همین امر، تأثیر زیادی روی شکلگیری جامعه مدرن و امروزی استرالیا داشت.
تب طلا در کانادا «1896-1899»
آخرین تب طلای معروف، مربوط به سال 1896 و قاره آمریکا شمالی و کاناداست! سزار کرامپتو و سایمون ویتن این فلز درخشان را در نهر کلوندیک (Klondike) در قلمرو یوکان پیدا کردند. درست مانند دورانهای دیگر، این تب طلا نیز به توسعه سریع زیرساختها و اقتصاد منطقه کمک کرد و تأثیرات قابل توجهی بر جامعه کانادا داشت.
نماد شیمیایی طلا و جایگاه آن در جدول مندلیف
تاریخچه طلا را گفتیم و اشارهای هم به تب طلا کردیم. بیایید داستان را کمی علمیتر کنیم و در ادامه، از نماد شیمیایی طلا، ویژگیها و کاربردهایش بگوییم. نماد شیمیایی طلا در جدول مندلیف Au است. این عنصر در گروه 11 ام و دوره ششم جدول مندلیف قرار دارد و عدد اتمیاش، 79 است. این عنصر در شرایط STP جامد است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید Au از کجا آماده است! آن را از ابتدای نام لاتین طلا یا زر، aurum برداشتهاند که یعنی درخشش سپیده دم. چرا این فلز آنقدر ارزشمند است؟ چون ویژگیهایی دارد که کمتر در فلزهای دیگر یافت میشود؛ ویژگیهایی مانند تصفیه راحت، مقاومت در مقابل زنگ زدن و خوردگی، رنگ متمایز، واکنشناپذیری با دیگر عناصر!
ویژگی فیزیکی و شیمیایی طلا
به ویژگیهایی که در بخش قبلی گفتیم دوباره نگاهی بیندازید. همه آنها جزء ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی طلایند. ویژگیهایی که در این بخش قرار است مفصلتر درباره آنها حرف بزنیم. پس با ادامه مطلب را متمرکزتر بخوانید!
جرم و چگالی
طلا یک فلز چگال است. یعنی چه؟ به مقدار جرم یک ماده در واحد حجم آن میگوییم چگالی. وقتی میگوییم طلا یک فلز چگال است، یعنی طلا نسبت به مواد دیگر، جرم بیشتری در یک حجم مشخص دارد. اجازه بدهید برای درک بهتر، یک مثال بزنیم. یک مکعب 1 × 1 × 1 سانتیمتری از آب را در نظر بگیرید. این مقدار آب تقریبا یک گرم وزن دارد. حالا یک مکعب 1 × 1 × 1 سانتیمتری از طلا را در نظر بگیرید. این مقدار طلا، تقریبا 19.32 گرم وزن دارد. یعنی حدودا 19 برابر بیشتر از آب! پس طلا جزء فلزهای چگال است!
جرم طلا به طور مستقیم به چگالی آن وابسته است. بنابراین جرم 1 سانتیمتر مکعب طلا (با چگالی 19.32 گرم بر سانتیمتر مکعب) تقریباً 19.32 گرم است. البته باید بگوییم که واحد اندازهگیری جهانی این فلز، اونس است. در ایران نیز با مثقال و گرم اندازهگیریاش میکنند.
نقطه ذوب
اول بگوییم نقطه ذوب چیست؟ نقطه ذوب دما یا حرارتی است که در آن یک ماده از حالت جامد به مایع تبدیل میشود. نقطه ذوب طلا حدود 1064 درجه سانتیگراد (1947 درجه فارنهایت) است. نقطه ذوب بالای طلا، یک ویژگی مثبت است! زیرا باعث میشود در دماهای بالا، پایدار باقی بماند و بتوان از آن در صنایع مختلف مانند الکترونیک استفاده کرد.
مقاومت در برابر اسیدها
طلا در برابر بسیاری از اسیدها، مانند سولفوریک اسید یا کلریدریک اسید مقاوم است. همین خصوصیتش هم باعث شده در صنایع مختلف از آن بهره بگیرند. چون با اسیدهای رایج در این صنایع، واکنش نشان نمیدهند. تنها اسیدی که میتواند طلا را آب کند، ترکیب اسید نیتریک و هیدروکلریکاسید است. چون میتواند طلا را آب کند، به آن لقب تیزآب سلطانی را هم دادهاند. از این اسید برای تصفیه طلا استفاده میکنند.
رسانایی
به رسانایی الکتریسیته و حرارت رسیدیم. اگر بخواهیم یکی از بهترین رساناهای الکتریسیته را انتخاب کنیم، طلا گزینه خوبی خواهد بود. رسانایی الکتریکی طلا به دلیل ساختار اتمی و وجود الکترونهای آزاد در لایههای بیرونی اتمهای آن است. رسانایی الکتریکی طلا به طور خاص برابر با حدود 4.1 × 10^7 سیمنس بر متر (S/m) است.
این فلز همچنین یکی از رساناهای خوب حرارت است. بهخاطر ساختار اتمی و نحوه حرکت انرژی در فلز، طلا بهخوبی حرارت را منتقل میکند. رسانایی حرارتی طلا حدود 315 وات بر متر کلوین (W/m·K) است. به خاطر همین دو ویژگی است که از طلا در اتصالات الکترونیک و مدارهای چاپی استفاده میکنند.
آیا طلا با فلزهای دیگر ترکیب میشود؟
پس فکر کردید چطور با آن جواهرات و زیورآلات مختلف میسازند؟ طلا بهخودیخود نرم است و راحت خراش برمیدارد. البته وقتی میگوییم طلا نرم است، منظورمان این نیست که میشود مثل خمیر شکلش داد! یعنی نسبت به فلزات دیگر، راحتتر شکل داده میشود و خراش برمیدارد. مسلماً نمیتوان از فلزی در زیورآلات استفاده کرد که سریع خش برمیدارد! پس باید ابتدا طلا را با فلزات دیگر، ترکیب کرد و آلیاژی از آن ساخت که قابلاستفاده باشد.
موقع خرید طلا، دیدهاید که فروشنده میگوید محصولی که در دست دارید طلای 18 عیار یا 24 عیار است. منظور فروشنده از عیار، مقدار طلای به کار رفته در آن است. مثلا وقتی فروشنده میگوید طلایی 18 عیار است، یعنی 75 درصد از طلا و 25 درصد از فلزات دیگر تشکیل شده است. در صنعت جواهرسازی، از آلیاژهای طلا با عیارهای ۳۳۳، ۵۸۵، ۷۵۰، ۹۰۰ و ۹۹۹ استفاده میکنند. این فلز را با آهن، مس، نیکل یا … ترکیب میکنند و بر اساس نوع آلیاژ، رنگ نهایی طلا نیز تغییر میکند. به همین خاطر بعضی از محصولاتی که در طلافروشیها میبینید سفیدرنگ یا سرخرنگاند.
کاربردهای گسترده طلا در صنایع مختلف
از کاربرد اصلی طلا که باخبرید؛ ذخیره پول و ساخت جواهرات و هنرهای زینتی. اما همانطور که در مقاله خواندید، کاربرد این فلز ارزشمند، فقط به جواهرات و بازار سرمایه خلاصه نمیشود. بلکه از آن در صنعت الکترونیک، دندانپزشکی، هوا و فضا و… هم استفاده میکنند. بعد از استخراج طلای خام و تصفیه کردنش، آن را به ورقهای نازک تبدیل میکنند. این ورقهای نازک، در هنرهای دستی و صنایع تزیینی و معماری کاربرد دارند. چون طلا در عین زیبایی، مقاوم است، در مجسمهسازی و ساخت آثار هنری ارزشمند نیز از آن استفاده میکنند.
کاربرد دیگر طلا، در بازارهای سرمایهگذاری است. البته درستش این است که بگوییم طلا، بهخاطر کمیاب بودن، یکی از ابزارهای سرمایهگذاری است. بعد از آنکه طلای خام را تصفیه کردند، با آن شمشهایی میسازند که 99.9 درصد خالصاند. بانکها، دولتها و سرمایهگذاران از شمشهای طلا بهعنوان یک پناهگاه امن در برابر نوسانات بازار استفاده میکنند. در بسیاری از کشورها، مانند ایران عزیز خودمان، بهجای شمش، از سکه طلا نیز برای سرمایهگذاری استفاده میشود.
در ویژگیهای طلا، گفتیم که یک فلز رسانای عالی است. طلا یک ویژگی خوب دیگر هم دارد: مقاوم در برابر اکسیداسیون! همین دو ویژگی سبب شده است که از طلا در صنایع زیر استفاده کنند:
- در ساخت قطعات الکترونیکی مانند کانکتورها، مدارهای چاپی و قطعات نیمههادی؛
- برای روکش کردن قطعات مختلف در صنایع هوایی و فضا
- در برخی از فرایندهای شیمیایی بهعنوان کاتالیزور.
مطمئنا تابهحال دندانهای طلا را دیدهاید. در واقع این دندانها روکش طلا دارند و خودشان از طلا ساخته نشدهاند. چون این فلز در برابر خوردگی مقاوم بوده و در رطوبت دهان زنگ نمیزند، زمانهای قدیم برای روکش کردن دندان از آن استفاده میکردند. کاربرد دیگر طلا در طب پزشکی را بخوانید:
- داروهای ضدالتهابی برای آرتریت روماتوئید؛
- در تحقیقات مرتبط با تشخیص و درمان سرطان؛
- بهعنوان عوامل کنتراست در تصویربرداریهای پزشکی مانند سیتیاسکن (CT scan)؛
- در پرتودرمانی برای تخریب دقیقتر سلولهای سرطانی و کاهش آسیب به بافتهای سالم؛
- و… .
طلا خواص ضد باکتریال هم دارد. به همین خاطر از آن برای ساخت بعضی از ابزارهای پزشکی، در کنار داروسازی، استفاده میکنند.
تبریک! با خواندن این مقاله یک تقریباً طلا شناس شدید. دنیای طلا گسترده است و مسلماً نمیتوان همه چیز درباره طلا را در یک مقاله جا داد. اگر دوست دارید بیشتر درباره طلا در شکل خام آن بدانید، بهتر است سری به مقاله «طلای خام چیست» بزنید. در این مقاله مفصل درباره نحوه استخراج طلا یا اشکال طلای خام در طبیعت صحبت کردهایم.