خرید و استفاده از طلا تنها برای خانمها جذاب نیست و فقط بین آنها رواج ندارد؛ بلکه بعضی از آقایان نیز دوست دارند از جلوه طلا برای زیباتر کردن ظاهر و لباس پوشیدنشان استفاده کنند. بااینحال بعضی از پزشکان و علمای دینی، توصیه میکنند که آقایان از طلا استفاده نکنند. چون معتقدند با اینکه طلا برای خانمها فواید زیادی دارد، اما برای مردها مضر است. البته در دین اسلام هم، استفاده از طلای برای آقایان حرام است. به نظر شما چرا مردها را از استفاده این دست از زیورآلات منع میکنند؟ در این مقاله قرار است همه چیز را درباره مضرات طلا برای مردان بگوییم.
مضرات طلا برای مردان از نظر علمی
اول از نظر علم پزشکی درباره استفاده مردان از طلا بگوییم. نظرتان چیست؟ تحقیقاتی روی این موضوع انجام شده است که نشان میدهد استفاده از طلا برای مردان مضر است. بااینحال، نتایج این تحقیقات نیز از نظر علمی، چندان ثابت نشدهاند و بیشتر جنبه مذهبی، فرهنگی و اجتماعی دارد. بعضی از مضرات طلا که در این تحقیقات یافت شدهاند را در ادامه بخوانید:
کاهش اسپرم و قدرت باروری
سایت بینالمللی NIH (National Institute of Health)، تحقیقی منتشر کرده است که در آن، اثر طلا روی اسپرم و قدرت باروری مردان، بررسی کردهاند. نتیجه این تحقیق مشخص شد که نانوذرات طلا ابتدا روی پارامترهای حرکتی اسپرم و مورفولوژی طبیعی آن تأثیر میگذارند و آنها را کاهش میدهند. منظور ما از مورفولوژی اسپرم، شکل ظاهری و ساختار آن است. در ادامه ذرات طلا، بر بازسازی کروماتین اسپرم تأثیر میگذارند و باعث افزایش ناپایداری کروماتین و افزایش آسیب به DNA اسپرم میشوند.
تأثیر روی گلبولهای سفید و ضعیف کردن سیستم ایمنی بدن
تحقیق دیگری در نشریه Nanobiotechnology and MDPI’s Cells and Molecules journals، ادعا کرده است زمانی که نانوذرات طلا وارد بدن آقایان میشود، روی گلبولهای سفیدی مانند ماکروفاژها و سلولهای دندریتیک تاثیر میگذارند. در ادامه، این تحقیق نشان داد که نانوذرات طلا، ترشح مولکولهای التهابی مانند سایتوکاینها (مثل IL-6 و TNF-α) و گونههای فعال اکسیژن (ROS) را نیز تغییر میدهند. این مولکولهای التهابی تأثیر مهمی روی التهاب و سیستم ایمنی بدن دارند.
کمخونی
شواهد علمی دقیق و تأیید شدهاید که نشان بدهد استفاده مردان از طلا، باعث کمخونی میشود وجود ندارد. بااینحال، بعضی از تحقیقات نیز نشان دادهاند که نانوذرات طلا باعث ایجاد استرس اکسیداتیو میشوند که ممکن است به آسیب سلولها از جمله گلبولهای قرمز منجر شود. نتیجه این آسیب، کمخونی خواهد بود.
ایجاد حساسیتهای پوستی
نهتنها آقایان، بلکه بعضی از خانمها هم ممکن است به طلا حساسیت داشته باشند. ایجاد تاول یا بثورات پوستی، احساس سوزش یا گزگز پوست، خشکی، ترکخوردگی و پوستهپوسته شدن پوست، خارش، قرمزی و التهاب پوست در محل تماس با طلا، همگی ناشی از حساسیت پوستی نسبت به طلاست.
اگر با تماس به طلا علائم زیر را داشتید، یعنی به طلا حساسیت دارید:
- خشکی و ترکهای عمیق؛
- لکهها و تغییر رنگ پوست؛
- تورم و تاول شدید ریز و درشتی؛
- پوستپوست شدن و خشک شدن؛
- قرمزی و جوش دقیقاً در محل تماس با طلا.
طلا برای آقایان فایده دارد؟
درست مانند مضرات طلا، تحقیقی تأیید شدهای وجود ندارد که مشخصاً بگوید استفاده از طلا برای آقایان یا حتی خانمها فایده دارد. احتمالاً در بعضی از مقالهها خواندهاید که استفاده از طلا روی بهبود گردش خون تأثیر مثبت دارد. باید بگوییم تحقیقات علمی موجود نشان نمیدهد که استفاده از طلا به طور مستقیم بر بهبود یا تغییر گردش خون تأثیر بگذارد. اگر طلا فایدهای برای بدن داشته باشد، این فایده به دلیل استفاده مستقیم آن، مثل خوردن قرص و دارو، است و نه بهخاطر پوشیدن آن. این موضوع برای مضرات طلا نیز صدق میکند.
حکم شرعی استفاده از طلا برای مردان
در مقدمه گفتیم که عرف نبودن پوشیدن طلا برای مردان، بیشتر جنبه فرهنگی، مذهبی و اجتماعی دارد تا جنبه علمی و پزشکی. در دین اسلام انداختن طلا برای مردان حرام اعلام شده است. فرقی هم نمیکند طلای سفید باشد یا زرد و سرخ! اگر آقایان موقع اقامه نماز طلا داشته باشند، نمازشان باطل است و باید دوباره آن را قضا کنند. توجه کنید که روکش طلا هم همان حکم طلا را دارد. علمای دینی توصیه میکنند که حتی پسربچهها نیز از طلا استفاده نکنند.
علت وجود این حکم در اسلام چیست؟ دلیل اول، دوری از تفاخر و جمالگرایی است. دین اسلام روی تواضع و سادهزیستی تأکید دارد. اما طلا از همان زمانهای قدیم، نشانه ثروت و مال بوده است و با اخلاقیات مدنی اسلام، تناقض دارد. دوم اینکه اصولاً خانمها از طلا استفاده میکنند و بهتر است مردان سراغ زیورآلاتی نروند که آنها را به زنها شبیه میکنند. روایاتی هم وجود دارد که روی مضر بودن طلا برای سلامت مردان تأکید میکنند. البته، هنوز این ثبات علمی برای تأیید این روایات وجود ندارد.
مضرات طلا برای مردان و فواید آن را خواندید. درباره حکم شرعی و نظر فقها درباره استفاده مردان از طلا نیز صحبت کردیم. به یاد داشته باشید، خرید طلا برای ذخیره مالی هیچ مانع و عیبی ندارد. شما میتوانید بهجای خرید طلای زینتی، برای حفظ ارزش پولتان، طلای آب شده تهیه کنید. اتفاقاً با خرید طلای آب شده، سود بیشتری به دست خواهید آورد. زیرا خلاف طلای زینتی، هنگام خرید آن خبری از اجرت، سود و مالیات نیست.