به گزارش بخش خبری گلدیکا، مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام کرد که یکصد و هفدهمین جلسه حراج شمش طلا روز یکشنبه ۲۹ تیرماه برگزار میشود. متقاضیان برای شرکت در این حراج باید تا ساعت ۲۴ روز شنبه ۲۸ تیرماه، مبلغ ۱۰ میلیارد ریال (معادل یک میلیارد تومان) را به عنوان وجهالضمان به ازای هر قطعه شمش طلا واریز کنند. این رویداد فرصتی برای فعالان حوزه طلا است تا بتوانند شمشهای طلای استاندارد را از مسیر رسمی و با شرایط شفاف تهیه نمایند.
مطابق با شیوهنامه شماره ۷ به تاریخ ۳ خردادماه ۱۴۰۴، تنها گروههایی مجاز به شرکت در حراج هستند که شامل فروشندگان عمده شمش طلا، تولیدکنندگان و سازندگان فعال مصنوعات طلا، و خردهفروشان طلای آبشده میشوند. این افراد باید دارای پروانه کسب معتبر باشند که توسط اتحادیههای طلا و جواهر صادر و در «درگاه ملی مجوزها» ثبت و قابل استعلام باشد. همچنین، بانکهای عامل نیز در صورت داشتن مجوز مشخص از بانک مرکزی میتوانند در حراج شرکت کنند، اما برای هر نوبت حراج باید مجوز مجزا دریافت کرده و صرف داشتن مجوز کلی از بانک مرکزی برای شرکت در همه حراجها کفایت نمیکند.
متقاضیان برای حضور در حراج باید مدارک کاملی را به مرکز مبادله ارائه دهند. این مدارک شامل اصل نامه درخواست شرکت در حراج (فرمهای ۱۱ و ۱۲ موجود در سایت رسمی www.ice.ir)، اصل کارت ملی، اصل پروانه کسب ثبتشده در درگاه ملی مجوزها، اصل فیش بانکی واریز وجهالضمان، اصل گواهی امضا (صادره از دفاتر اسناد رسمی به نام مرکز مبادله ارز و طلا) و آخرین آگهی روزنامه رسمی برای اشخاص حقوقی است.
حراج شمش طلا به دو شکل خرد و عمده برگزار میشود. در حراج خرد، هر متقاضی میتواند حداقل یک و حداکثر پنج قطعه شمش یک کیلوگرمی با عیار ۹۹۵ در هزار خریداری کند. در حراج عمده نیز حداقل خرید یک بسته و حداکثر چهار بسته است، که هر بسته حاوی پنج شمش یک کیلوگرمی است. طبق مقررات، سقف خرید در هر هفته تقویمی برای هر خریدار ۲۵ شمش طلا تعیین شده که شامل ۲۰ قطعه در حراج عمده و ۵ قطعه در حراج خرد است. البته برای بانکهای عامل، سقف خرید توسط بانک مرکزی تعیین شده و ممکن است در هر حراج متغیر باشد.
کارمزد شرکت در حراج شمش طلا برای هر طرف معامله، معادل دو در هزار (۰/۲ درصد) ارزش معامله تعیین شده است. قیمت پایه نیز توسط متقاضی عرضهکننده شمش در روز حراج و از طریق تکمیل فرم رسمی اعلام میشود که باید توسط صاحبان امضاء مجاز شرکت تکمیل شده باشد.
معاملات در این حراج به صورت حضوری و کاملاً نقدی انجام میگیرد. این سازوکار باعث شفافسازی در فرآیند عرضه و تقاضای شمش طلا در کشور شده و فرصتی برای تأمین طلای خام از مسیر رسمی و تحت نظارت بانک مرکزی فراهم میآورد.
منبع: تجارت نیوز