به گزارش بخش خبری گلدیکا، آیا توافق ایران و آمریکا میتواند موجب کاهش قیمت کالاها شود؟ این موضوع به شرایط توافق بستگی دارد؛ اینکه آیا توافق به افزایش تولید منجر میشود، منابع ارزی کشور را تقویت میکند یا صرفاً تهدید جنگ را از بین میبرد، بسیار تعیینکننده است.
آلبرت بغزیان، اقتصاددان، میگوید بخشی از بیارزش شدن ریال ناشی از کسری بودجه دولت است. او توضیح میدهد: «زمانی که دولت درآمد ارزی خود را برای افزایش درآمد به ریال تبدیل میکند، بازار ارز دچار بیثباتی میشود. در عین حال، نقش تحریمها نیز در این وضعیت انکارناپذیر است، زیرا هم فروش نفت را محدود کرده و هم با دشوار کردن انتقال منابع ارزی، درآمد خزانه را کاهش داده است.:
بغزیان همچنین به پدیده خروج سرمایه اشاره میکند. به گفته او، مهاجرت سرمایه از کشور به مقصدهایی مثل ترکیه، امارات و عمان، ناشی از فشار تحریمها و نااطمینانیهای داخلی است. بسیاری از سرمایهگذاران ترجیح میدهند در خارج از کشور فعالیت کنند تا با موانع داخلی مواجه نشوند.
او تاکید میکند در چنین شرایطی که نرخ ارز نوسان دارد و تورم بالا میرود، مردم برای حفظ ارزش دارایی خود به خرید طلا، ارز، خودرو و ملک روی میآورند. این رفتار موجب میشود بازار داخلی از سرمایههای مفید تهی شود و سرمایهگذاری در تولید کاهش یابد.
بغزیان یادآور میشود که تحریمها دولت را با کمبود درآمد و کسری بودجه مواجه کرده و این دولت را وادار به چاپ پول یا افزایش نرخ ارز میکند. بنابراین هم دولت و هم مردم در تضعیف ارزش پول ملی نقش دارند.
او در ادامه تصریح میکند که آغاز مذاکرات تنها باعث کاهش نسبی نرخ طلا و ارز شده و تأثیر آن بر قیمت کالاهای مصرفی ملموس نبوده است. تأثیر واقعی توافق وابسته به سیاستهای بانک مرکزی و اراده دولت است. اگر کاهش نرخ ارز پایدار نباشد، بر قیمت کالاها تأثیری نخواهد گذاشت.
در پایان، بغزیان تأکید میکند که گشایش اقتصادی بعد از رفع تحریم به نوع سیاستگذاریها بستگی دارد؛ اینکه آیا تصمیمگیران واقعاً میخواهند دلار ارزانتر شود یا هنوز در اندیشه تأمین کسری بودجه هستند. همچنین باید دید آیا حاضر به کاهش نرخ سود بانکی برای حمایت از تولید خواهند بود یا نه.
منبع: اقتصاد آنلاین