سرمایهگذاری همواره با درجهای از ریسک همراه است و موفقیت در آن به تصمیمگیری آگاهانه و مدیریت هوشمندانه این ریسکها بستگی دارد. هر نوع سرمایهگذاری از کوچکترین اقدام مالی گرفته تا طرحهای کلان، نیازمند تحلیل دقیق شرایط و شناسایی مخاطرات بالقوهاند. مدیریت ریسک، در این میان نقش حیاتی ایفا میکند؛ زیرا تنها از طریق شناسایی، ارزیابی و کنترل این مخاطرات میتوان از سرمایه حفاظت کرد و بازدهی مطلوبی به دست آورد. در این مقاله قصد داریم بهطور جامع به اهمیت مدیریت ریسک در فرایند سرمایهگذاری بپردازیم؛ پس همراه ما باشید.
مدیریت ریسک چیست؟
فرایند کنترل ریسک به شما کمک میکند تا خطرات احتمالی که ممکن است سرمایهتان را تهدید کند، بشناسید، ارزیابی کنید و تحت کنترل درآورید. این خطرات، طیف گستردهای دارند و میتوانند مالی، حقوقی، امنیتی یا … باشند.
این فرایند با شناسایی و کاهش تهدیدات بالقوه، به شما اجازه میدهد تا علاوه بر کاهش هزینههای ناشی از خسارات احتمالی، در برابر شرایط نامطمئن، ایمنتر عمل کنید و مسیر موفقیت خود را پایدار نگه دارید.
مراحل مدیریت ریسک
دیدگاههای گوناگونی درباره سلسلهمراتب کنترل ریسک مطرح شده است که رایجترین آن را در ادامه برایتان آوردیم:
شناسایی ریسکها
نخستین گام در کنترل ریسک، تشخیص و ارزیابی تهدیدهای احتمالی است که سرمایهگذاری را تحت تأثیر قرار میدهد؛ بهعنوانمثال منظور از شناسایی ریسک در حوزه طلا، بررسی اخبار و تهدیدهایی مانند آن است.
تحلیل ریسکها
در این مرحله، شدت و احتمال وقوع تهدیدهای شناسایی شده بررسی و تأثیرات منفی آنها ارزیابی میگردد. یک تحلیل ریسک جامع باید تمامی الزامات قانونی، تعهدات و ملاحظات اجتماعی را مدنظر قرار دهد.
اولویتبندی کردن ریسکها
در این مرحله، احتمال وقوع ریسکها را بررسی میکنند و بر اساس میزان اهمیت و پیامدهایشان، به آنها رتبه میدهند. اولویتبندی ریسکها این امکان را فراهم میآورد که ابتدا به مسائلی پرداخته شود که نیاز به توجه فوری دارند یا ممکن است آسیبهای سنگینی به شما وارد کنند.
تعدیل یا رفع ریسک
در این مرحله، روشها و استراتژیهای مناسب برای کاهش تهدیدات و ریسکها را طراحی و پیادهسازی میکنند. همچنین، اقداماتی برای کاهش اثرات منفی ناشی از وقوع ریسکها و پیامدهای آن انجام میگیرد.
نظارت بر نتیجه کار
مدیریت ریسک یک فرایند پیوسته است که نیاز به پایش و بهروزرسانی مداوم دارد. نظارت مستمر و بهروزرسانی راهکارهای مدیریتی از وقوع ریسکهای شناخته شده یا ناشناخته جلوگیری میکند.
راهکارهایی برای به حداقل رساندن ریسک مالی
در فرایند کنترل ریسک، یکی از مراحل حیاتی «استفاده از روشها و استراتژیهای مختلف برای کاهش یا رفع تهدیدات» است. در ادامه چند استراتژی رایج برای مقابله با ریسک را برایتان آوردیم:
انتقال ریسک
یکی از شیوههای مدیریت ریسک «واگذاری آن به فرد یا نهادی خارجی» است.
جلوگیری از ریسک
در این روش، افراد به منظور جلوگیری از مواجهه با ریسک، ممکن است از فعالیتهایی که برای آنها تهدیدآمیز است، پرهیز کنند؛ بهعنوانمثال سرمایهگذاری نکردن در پروژههایی که احتمال موفقیت آنها پایین است.
به حداقل رساندن ریسک
در این رویکرد، افراد به جای حذف کامل ریسک، سعی در کاهش اثرات آن دارند؛ بهعبارتدیگر، ریسک را میپذیرند و تلاش میکنند تا زیانها و خسارات ناشی از گسترش آن را محدود کنند.
تقسیم ریسک
وقتی ریسکها بین افراد مختلف توزیع میگردد، میزان ضرر احتمالی برای هر شخص کاهش مییابد.
روشهای ارزیابی ریسک
برای کاهش و کنترل ریسک در بازار سرمایهگذاری، استراتژیهای مختلفی وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی کردیم.
پیروی از روند بازار
یکی از روشهای مؤثر در کاهش خطرات سرمایهگذاری «توجه به روندهای موجود» است. هر چند شناسایی این روندها آسان نیست و ممکن است به سرعت تغییر کنند. گاهی روندهای بازار میتوانند برای مدت کوتاه یا حتی چندین ماه و سال پایدار بمانند. علاوه بر این، روندهای کوتاهمدت معمولاً در چارچوب روندهای بلندمدت پنهانند.
تنوعبخشی به پرتفوی سرمایهگذاری
یکی دیگر از رویکردهای مؤثر برای مدیریت ریسک، تقسیم سرمایه بین شرکتها، صنایع و دستههای دارایی مختلف است. این تنوعبخشی میتواند اثر کاهش ارزش یک دارایی را با افزایش ارزش دیگری جبران کند. استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری نیز گزینه مناسبی برای کاهش اثرات منفی است.
تعیین حد ضرر
استفاده از حد ضرر، یکی دیگر از ابزارهای مدیریت ریسک است که با آن از زیانهای سنگین جلوگیری میکنند. برای مثال در این روش، سرمایهگذار تصمیم میگیرد که اگر قیمت سهام به زیر یک سطح مشخص رسید، سهام خود را بفروشد تا از ضررهای بیشتر جلوگیری کند.
کلام آخر
مدیریت ریسک به شناسایی و کنترل خطرات مختلف میپردازد تا بتواند تهدیدات اجتنابناپذیر را به شیوهای کارآمد کاهش دهد. این فرایند شامل ارزیابی و تحلیل تهدیدات احتمالی در برابر فرصتهایی است که میتوانند در شرایط بحرانی و در مواجهه با خطر، بهترین فرصتها را برای شما ایجاد کنند.
سوالات متداول
آیا کپی ترید خوب است؟
کپی تریدینگ به معامله گران تازهکار کمک میکند تا نحوه ورود و خروج به پوزیشنهای مختلف و استراتژیهای معاملاتی گوناگون را یاد بگیرند. این افراد با کپی برداری از نحوه معاملات افراد حرفهای میتوانند در بلندمدت به یک معاملهگر حرفهای تبدیل شوند.