همه ما دوست داریم طلاهایمان را چندین سال استفاده کنیم! هر اتفاقی که باعثی خرابی آنها شود، تا چند روز ذهن و روانمان را درگیر میکند. بنابارین هنگام خرید انگشتر، علاوه بر زیبایی آن، به مقاومتش نیز توجه کنید. مقاومت انگشتر اطلاعات مفیدی در مورد کیفیت فلز و دوام و استحکام آن در گذر زمان میدهد. انتخاب انگشتر مقاوم، از هزینههای آینده برای ترمیم جلوگیری میکند. در این مقاله روشهای سنجش مقاومت انگشتر و نکتههای مهم هنگام خرید این محصولات زینتی را بررسی میکنیم.
قبل از خرید انگشتر به چه نکاتی توجه کنیم؟
انگشترها، اکسسوریهای طلایی برای استفاده روزمرهاند. بنابراین همواره در معرض آب و هوای مختلف، اتفاقات و حوادث غیر قابل پیشبینی قرار دارند. برای داشتن انگشتری راحت و مانا، قبل از خرید به این نکات توجه کنید:
انتخاب سایز مناسب
انگشتر نباید خیلی تنگ یا گشاد باش.سایز نامناسب، فرم انگشت را تغییر میدهد. اگر انگشتری گشاد بخرید، همیشه باید نگران افتادن و گمشدن آن باشید. برخی با روشهایی مانند برشدادن یا پولیش، اقدام به تغییر سایز انگشتر میکنند. این تغییرات به ماندگاری و میزان مقاومت انگشتر آسیب میزنند. حتما انگشتری کاملا متناسب با سایز انگشت خود بخرید.
توجه به طراحی و سبک
طراحی انگشتر باید با سلیقه و نیاز شما همخوانی داشته باشد. طراحیهای ساده و مقاوم برای استفاده روزمره مناسبترند. حال آنکه برای مناسبتهای خاص، طراحیهای پیچیده و جواهرنشان استفاده میکنیم. با توجه به سبک زندگی خود، فلز و طرح مناسب انتخاب کنید. به این نکته توجه کنید که هرچه طرح انگشتر ظریفتر و پر جزئیاتتر باشد، امکان آسیب دیدن آن نیز بیشتر خواهد شد.
بررسی خلوص و عیار فلز
عیار بالاتر، نشان از خلوص بیشتر فلز میدهد. این موضوع بر قیمت و ماندگاری محصول تاثیر دارد. برای مثال، طلای ۲۴ عیار با اینکه خلوص بیشتری دارد، اما مقاومتش کمتر است. بنابراین برای استفاده روزمره چندان مناسب نیست و بیشتر برای مراسم خاص میتوان از آن استفاده کرد. طلای ۱۸ عیار با ترکیب فلزات دیگر، استحکام و قوامی مناسب برای استفاده طولانیمدت ایجاد میکند.
توجه به اصالت سنگهای قیمتی
در صورت وجود سنگهای قیمتی در انگشتر، از اصالت و کیفیت آنها مطمئن شوید. از فروشنده یا جواهرساز، گواهی اصالت طلب کنید. سنگهای قیمتی تقلبی یا با کیفیت پایین، در طول زمان تغییر رنگ داده و ترک میخورند. همچنین نحوهی نصب سنگ و استحکام آن در برابر ضربه و سایش، نکتهای مهم برای اطلاع از میزان مقاومت انگشتر است.
مطالعه شرایط گارانتی و خدمات پس از فروش
گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش نشاندهنده تعهد فروشنده به کیفیت محصول است. در صورت بروز مشکلاتی مانند شلشدن سنگها، تغییر رنگ یا آسیبهای دیگر، وجود گارانتی از نگرانی دارنده انگشتر میکاهد. پیش از خرید، شرایط گارانتی را بهدقت مطالعه کنید و از جزئیات آن مطلع شوید. همچنین، برای خرید انگشتر، فروشگاهی معتبر و با سابقهی خدماتی مناسب را انتخاب کنید.
زخامت رکاب
شاید رکاب باریک مناسبتان نباشد! برای استفاده روزمره، با بررسی ظاهری انگشتر، از باریک نبودن دیوارههای آن مطمئن شوید. رکابهای باریک به دلیل سطح مقطع کم، در برابر فشار و ضربه آسیبپذیرند. با گذر زمان انگشترهای نازک، خم شده و میشکنند. این مسئله هزینههایی بابت تعمیر به شما تحمیل میکند. مقاومت انگشتر با قطر رکاب بالا، بیشتر است. اگر ظرافت رکاب برایتان اهمیت زیادی دارد، پیشنهاد میکنیم از رکابهای متشکل از فلزات محکمی مانند پلاتین استفاده کنید.

چطور مقاومت انگشتر را اندازه بگیریم؟
در کنار بررسیهای ظاهری، روشهایی تخصصی نیز برای سنجش مقاومت انگشتر وجود دارد. در ادامه با چند آزمایش رایج برای ارزیابی مقاومت این زیورآلات آشنا میشویم:
تست خراش
در این آزمایش برای اندازهگیری مقاومت انگشتر، فرد متخصص مقاومت انگشتر را با مقیاس موس (Mohs Scale) میسنجد. فلزات سختتر مانند پلاتین و تیتانیوم مقاومت بیشتری در برابر خراش دارند، درحالیکه طلا و نقره نرمترند و زودتر آسیب میبینند. برای انجام این تست، متخصص جواهرات از ابزارهایی مانند سوهان مخصوص با مواد سختتر مانند فولاد استفاده میکند؛ اگر سطح انگشتر به راحتی خراش بردارد، نشانهای از مقاومت پایین آن است.
تست فشار
این آزمایش میزان مقاومت انگشتر را در برابر نیروی فشاری مشخص میکند. برای این کار، با اعمال فشار ملایم به بدنهی انگشتر، میزان تغییر شکل آن را بررسی میکنیم. انگشترهای دارای رکاب ضخیم و طراحی مستحکم مقاومت بیشتری دارند. حال آنکه فشار، رکابهای باریک یا ساختهشده از فلزات نرم مانند نقره را سریعتر خم میکند. این تست نشان میدهد که آیا انگشتر برای استفاده روزمره مناسب است یا خیر.
بررسی مقاومت در برابر ضربه
میزان مقاومت انگشتر در برابر ضربه را باید با استفاده از چکش مخصوص یا ابزارهای ارتعاشی اندازه گرفت. انگشترهای ساختهشده از فلزات سخت مانند پلاتین و تنگستن، دوام بالایی دارند. در مقابل، طراحیهای ظریف یا دارای رکاب نازک شکنندهترند. این آزمایش مشخص میکند که آیا انگشتر میتواند در برابر ضربات روزمره مانند افتادن روی زمین مقاومت کند یا خیر.
تست استحکام اتصالات
در این تست جواهرساز، نحوه اتصال اجزای انگشتر به یکدیگر، بهویژه سنگهای قیمتی را بررسی میکند. چنگهای نگهدارنده باید کاملا محکم باشند و سنگ نباید حرکت کند. جوشها و لحیمهای استفادهشده در بدنه انگشتر نیز نباید نقاط ضعف داشته باشند. جواهرسازان از دستگاههای لرزشی یا ابزارهای مکانیکی برای بررسی استحکام این بخشها استفاده میکنند. اگر اتصالات ضعیف باشند، احتمال جدا شدن سنگها یا شکستگی در طول زمان افزایش مییابد.

پایه جواهر چیست و چه کاربردی دارد؟
اگر انگشتر طلا شکست، باز هم میتوان آن را تعمیر کرد؟
بله، در بسیاری از موارد امکان تعمیر انگشتر شکسته وجود دارد؛ اما موفقیت این کار به نوع شکستگی و مهارت جواهرساز بستگی دارد. اگر شکستگی در بدنهی فلزی باشد، میتوان از جوشکاری یا لحیمکاری مخصوص برای اتصال مجدد استفاده کرد. این روش برای طلا، نقره و پلاتین مناسب است. در صورت آسیب شدید به رکاب، جواهرساز اقدام به تعویض یا تقویت آن میکند. اگر شکستگی در بخش نگهدارندهی سنگ باشد، هنگام تعمیر چنگها را تنظیم یا تعویض میکنند تا سنگ را بدون حرکت در جای اصلی خود نگه دارند.
برخی انگشترها مانند مدلهای ساختهشده از تنگستن، به دلیل ساختار کریستالی، قابل جوشکاری یا لحیمکاری نیستند و در صورت شکستگی، باید آنها را تعویض کنید. به همین دلیل، موقع خرید آنها باید حواستان به گارانتی هم باشد. همچنین انتخاب تعمیرکنندهی ماهر و دارای تجربه با انواع فلزات و سنگهای قیمتی، تضمین کنندهی بازیابی ظرافت و زیبایی اولیه است.
پیش از خرید، نکتههای ظاهری مربوط به مقاومت انگشتر را در نظر بگیرید. با ابزار و روشهای تخصصیتر نیز میتوان به سنجش ماندگاری این زیورهای ظریف و زیبا پرداخت. رکابهای باریک، ظرافت بیشتری دارند؛ اما برای استفاده روزمره آسیبپذیرند. به یاد داشته باشید که انگشترها قابل تعمیرند. در صورت بروز خمیدگی و آسیب، آن را به یک تعمیرکننده طلا مجرب بسپارید.