سود مرکب یک مفهوم مهم در دنیای سرمایه گذاری است که به کمک آن میتوانید سرمایه اولیه خود را در درازمدت، چند برابر کنید. به این شکل که سود مرکب باعث میشود تا سودی که در پایان یک دوره سرمایه گذاری کسب میکنید، خود در دوره بعدی شامل سود شود تا این گونه سود بیشتری را به دست آورید و این چرخه در هر دوره تکرار خواهد شد. سود مرکب در طلا نیز کاربرد دارد و آشنایی با آن برای کسانی که قصد سرمایه گذاری در بازار طلا را دارند واجب است. در این مطلب از گلدیکا با مفهوم سود مرکب و نحوه محاسبه آن آشنا میشویم.
توضیح سود مرکب به زبان ساده
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم که منظور از سود مرکب چیست، باید گفت که سود مرکب یعنی شما هم بابت سرمایه اولیهای که خواباندهاید و هم از سودی که نصیب این سرمایه اولیه میشود، سود دریافت خواهید کرد. با یک مثال ساده میشود مفهوم بهره مرکب را نشان داد:
تصور کنید 100 میلیون تومان پول دارید و میخواهید آن را روی بازاری سرمایه گذاری کنید که در هر ماه به شما 5% سود میدهد. وقتی که یک ماه زمان بگذرد، شما این 5% سود را دریافت خواهید کرد و در نتیجه حالا دارایی شما به 105 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.
اتفاقی که در سود مرکب میافتد این است که در ماه دوم، علاوه بر 5% سودی که روی سرمایه اولیه خود یعنی 100 میلیون تومان دریافت خواهید کرد، 5% سود نیز بابت سود ماه قبل یعنی همان 5 میلیون تومان به شما تعلق خواهد گرفت.
بنابراین در پایان ماه دوم دارایی شما به 110 میلیون و 250 هزار تومان افزایش پیدا خواهد کرد. به این شکل که 10 میلیون بابت 5% سود ماهیانه از سرمایه 10 میلیونی دریافت کردهاید و علاوه بر آن 250 هزار تومان نیز بابت 5% سود از 5 میلیون تومانی که در پایان ماه اول به دست آورده بودید.
در نگاه اول شاید این ملبغ به نظر ناچیز بیاید، اما فراموش نکنید که این چرخه هر ماه تکرار خواهد شد و به این ترتیب بدون این که لازم باشد حتی یک ریال به سرمایه اولیه اضافه کنید، ماهانه سرمایه شما بیشتر و بیشتر خواهد شد و به همین دلیل گفته میشود که اثر سود مرکب در بلند مدت خود را نشان میدهد.
در مثال بالا بعد از گذشت 10 ماه، دارایی شما به بیش از 162 میلیون تومان تبدیل خواهد شد و در 25 ماه به 340 میلیون تومان میرسد و همه اینها بدون افزودن مبلغی به سرمایه اولیه خواهد بود.
مقایسه سود مرکب با سود ساده
منظور از سود ساده، نوعی از سرمایه گذاری است که در آن نرخ سود ثابت است و تنها به سرمایه اولیه تعلق میگیرد. باز هم به مثال بالا برمیگردیم؛ اگر در مثال بالا به جای سود مرکب سود ساده برقرار بود، در پایان هر ماه تنها 5% سود بابت 100 میلیون سرمایه اولیه به سرمایه گذار تعلق میگرفت و این یعنی در پایان دو ماه، دارایی سرمایه گذار به 110 میلیون تومان میرسید. میبینیم که سود ساده باعث میشود سرمایه با سرعت کمتری رشد کند چرا که در صورت استفاده از سود مرکب، دارایی سرمایه گذار در پایان ماه دوم 250 هزار تومان بیشتر میبود.
نکته جالب در خصوص تفاوت سود مرکب با سود ساده این است که این اختلاف 250 هزار تومانی با گذشت هر ماه بیشتر و بیشتر میشود. گفتیم که با سود مرکب 5% ماهیانه برای سرمایه 100 میلیون تومانی بعد از گذشت 25 ماه دارایی شما به 340 میلیون تومان میرسد. اما همین مبلغ در مدت زمان مشابه اما با 5% سود ساده، تنها به 225 میلیون تومان خواهد رسید. پس نتیجه میگیریم که سود مرکب در بلند مدت رشد بیشتری را نسبت به سود ساده به همراه دارد و گزینه مناسبتری برای سرمایه گذاریهای بلندمدت محسوب میشود.
فرمول محاسبه سود مرکب
با استفاده از فرمول بهره مرکب، شما نیز میتوانید سود مرکب را در پروژههای سرمایه گذاری محاسبه کنید و ببینید که یک پروژه چقدر سودآوری برای شما به همراه خواهد داشت. فرمول محاسبه سود مرکب به این شکل است:
A = P(1 + r/n)nt
عوامل موثر در این فرمول عبارت هستند از:
- A: مبلغ نهایی که از سرمایه گذاری به دست میآورید
- P: مقدار سرمایه اولیهای که با آن سرمایه گذاری میکنید
- r: نرخ سود
- n: تعداد دفعاتی که در یک واحد زمانی سود پرداخت میشود(مثلا 12 بار در سال)
- t: مدت زمان سپری شده از سرمایه گذاری
حالا با جایگذاری اعداد مورد نظر در این فرمول میتوانید میزان درآمد خود از سود مرکب در طلا یا هر پروژه سرمایه گذاری دیگری را بسنجید.
قانون 72 در محاسبه سود مرکب
یک راهکار دیگر برای محاسبه بهره مرکب، استفاده از قانون 72 است. با کمک این قانون، میتوانید بفهمید که بعد از سرمایه گذارید در سود مرکب چه مدت زمانی طول میکشد تا سرمایه اولیه شما دو برابر شود. برای استفاده از این قانون، کافی است عدد 72 را بر عدد نرخ سود تقسیم کنید.
مثلا فرض کنید که یک پروژه با نرخ سود سالیانه 4% وجود دارد و شما میخواهید ببینید که اگر 100 میلیون تومان در آن سرمایه گذاری کنید، چقدر طول میکشد تا صاحب 200 میلیون شوید. با استفاده از قانون 72، خواهید فهمید که بعد از 18 سال سرمایه شما دو برابر خواهد شد. همانطور که گفتیم تنها باید عدد 72 را بر نرخ سود تقسیم کنید:
18 = (4 / 72)
مزایای سود مرکب چیست؟
سرمایه گذاری در پروژههایی که سود مرکب ارائه میدهند میتواند مزایای زیادی به همراه داشته باشد. در اینجا دو مورد از مهمترین مزایای سود مرکب برای سرمایه گذاران را مرور میکنیم:
- خلق ثروت در بلند مدت
مهم ترین مزیت بهره مرکب این است که باعث میشود یک درآمد غیرفعال داشته باشید که در بلند مدت، خلق ثروت میکند و دارایی شما را افزایش میدهد. بعد از سرمایه گذاری اولیه، دیگر نیازی به سرمایه گذاری مجدد نخواهید داشت چرا که در هر دوره سود بیشتری نسبت به دوره قبل دریافت میکنید و بعد از گذشت چند سال، دارایی شما رشد چشمگیری خواهد داشت.
- کاهش ریسک فرسایش سرمایه
عواملی مانند رکود و تورم باعث کاهش قدرت خرید و فرسایش سرمایه میشوند. با سرمایه گذاری در بازارهایی که سود مرکب ارائه میدهند، میتوان تا حدی با این آثار مخرب مقابله کرد تا حتی در صورت تورم، قدرت خرید شما کاهش پیدا نکند.
سوالات متداول
سود مرکب چیست؟
سود مرکب فرمولی است که در آن علاوه بر سرمایه اولیهای که میخوابانید، روی سود انباشتهای که از این سرمایه گذاری کسب میکنید نیز سود مضاعفی کسب خواهید کرد. یعنی هم اصل مبلغ اولیه و هم سود انباشته ناشی از آن شامل درصد نرخ سود میشوند و این امر باعث میشود تا با گذشت زمان، میزان سودی که در پایان هر دوره دریافت میکنید بیشتر از دوره قبل شود.
چگونه سود مرکب را حساب کنیم؟
برای محاسبه سود مرکب فرمول مشخصی وجود دارد که به کمک آن میتوانید سود مرکب را محاسبه کنید. در این مطلب این فرمول را توضیح دادیم. همچنین با استفاده از قانون 72، میتوانید با یک تقسیم ساده دریابید که سرمایه اولیه شما بعد از چه مدتی دو برابر خواهد شد. کافی است 72 را بر عدد نرخ سود مرکب تقسیم کنید. جواب این تقسیم تعداد دورههایی است که در پایان آن سرمایه شما به دو برابر افزایش پیدا میکند.
چگونه سود مرکب به دست بیاوریم؟
بهترین راه برای کسب سود مرکب، سرمایه گذاری و معامله در بازارهای کم نوسان و مطمئن است. کسب سود مرکب در طلا، بازار سرمایه و خرید اوراق بهادار ممکن است و بسیاری از سرمایه گذاران از این راه دارایی خود را افزایش میدهند. همچنین لازم به ذکر است که از آنجایی که فرمول سود مرکب میتواند باعث ورشکستگی بانکها شود، هیچ بانکی از این فرمول استفاده نمیکند و تنها فرمول سود ساده که در آن سود صرفا به اصل مبلغ اولیه تعلق میگیرد در بانکها کاربرد دارد.