نرخ بهره، نقش تعیینکنندهای در اقتصاد دارد و تغییرات آن به شکل جالبتوجهی بر تصمیمهای اقتصادی افراد اثر میگذارد. وقتی نرخ بهره افزایش پیدا کند، اکثر افراد ترجیح میدهند سرمایههایشان را در بانکها سپردهگذاری کنند؛ زیرا بازدهی مالی بالاتری دریافت خواهند کرد. در مقابل، انگیزه برای گرفتن وام کاهش مییابد؛ زیرا بازپرداخت آن با هزینههای بالاتری همراه است. از سوی دیگر، با کاهش نرخ بهره، افراد تمایل بیشتری به دریافت وام نشان میدهند و کمتر کسی پول خود را در بانک نگه میدارد. برای شناخت بهتر این مفهوم و تأثیرات آن بر جامعه و اقتصاد، همراه ما باشید.
نرخ بهره یعنی چه؟
نرخ بهره به سودی میگویند که فرد در قبال سپردهگذاری پول به دست میآورد یا هزینهای که برای دریافت وام پرداخت میکند. برای مثال، درصورتیکه نرخ بهره در یک کشور معادل ۱۰ درصد باشد، وامگیرنده موظف است علاوه بر بازپرداخت اصل مبلغ وام، ۱۰ درصد از آن را هم بهعنوان بهره بپردازد. از سوی دیگر، فردی که پول خود را به مدت یک سال در بانک سپردهگذاری کرده باشد، در پایان سال علاوه بر دریافت اصل سپرده، ۱۰ درصد از آن را هم بهعنوان سود برداشت خواهد کرد.
نرخ بهره اسمی (Nominal Interest Rate) به مقدار بهرهای میگویند که بانک بابت سپردهگذاری به سپردهگذاران پرداخت یا از وامگیرندگان بابت وام دریافتی مطالبه میکند. این نرخ تأثیر تورم را در نظر نمیگیرد. از سوی دیگر، نرخ بهره واقعی یا حقیقی (Real Interest Rate) به بهرهای میگویند که پس از تعدیل اثر تورم محاسبه میگردد.
انواع مختلف نرخ بهره
نرخ بهره را به دو دسته کلی تقسیم میکنند:
- نرخ بهره ساده
نرخ بهره ساده فقط روی مبلغ اصلی وام یا سرمایه اولیه محاسبه میگردد. بهعنوانمثال، فرض کنید فردی ۳۰ میلیون تومان از بانک وام میگیرد و در قرارداد مشخص شده نرخ بهره به میزان ۴ درصد از نوع ساده است. در این صورت، مبلغ نهایی که باید پرداخت شود به شکل زیر محاسبه خواهد شد:
۳۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان = (۴ درصد × ۳۰ میلیون تومان) + مبلغ اصلی وام
- نرخ بهره مرکب
در نرخ بهره مرکب، علاوه بر اصل سرمایه، بهرههایی که در دورههای قبل به آن افزوده شده است نیز را باید در محاسبات در نظر گرفت. این بهره بهطور منظم و در بازههای زمانی مختلف مانند ماهانه، سهماهه یا سالانه است؛ به همین دلیل، مبلغ نهایی که باید پرداخت یا دریافت گردد، بهطور چشمگیری افزایش مییابد.
چطور نرخ بهره را محاسبه کنیم؟
محاسبه نرخ بهره ساده:
فرمول مربوط به نرخ بهره ساده را در زیر آوردیم:
برای مثال اگر وام بانکی ۱۰۰ میلیون تومانی با مدت زمان یک سال و نرخ بهره ۱۰٪ بگیرید و قرار باشد بازپرداخت در 5 سال انجام شود، محاسبه به این صورت خواهد بود:
در نتیجه، علاوه بر بازپرداخت مبلغ اصلی ۱۰۰ میلیون، مبلغ ۵۰ میلیون تومان نیز تحت عنوان بهره ساده باید پرداخت گردد.
محاسبه نرخ بهره مرکب:
فرمول نرخ بهره مرکب به شرح زیر است:
اگر همان اعداد مثال قبلی را در نظر بگیریم، مبلغ بهره مرکب وام ۱۰۰ میلیون تومانی به این صورت محاسبه خواهد شد:
بنابراین، علاوه بر مبلغ اصلی وام ۱۰۰ میلیون، حدود ۶۱ میلیون تومان دیگر تحت عنوان بهره مرکب باید پرداخت گردد.
نرخ بهره چه تأثیری روی اقتصاد کشور و جهان دارد؟
نرخ بهره یکی از عوامل کلیدی است که بانک مرکزی برای تأثیر گذاشتن بر اقتصاد از آن استفاده میکند. با بالا بردن هزینه وام یا همان نرخ بهره، بانک مرکزی قادر است بر نرخهای بهره دیگر مانند وامهای شخصی، تجاری و مسکن تأثیر بگذارد. این اقدام، کاری میکند تا گرفتن وام دشوارتر شود تا حدی که تقاضا برای وام کاهش یابد و وضعیت اقتصادی به حالت تعادل درآید. در مقابل، کاهش نرخ بهره، شرایطی را به وجود میآورد که اخذ وام سادهتر و سرمایهگذاری بیشتر شود.
هدف از کاهش و افزایش نرخ بهره چیست؟
کاهش نرخ بهره با هدف ترغیب مصرفکنندگان به خرید بیشتر کالاها و خدمات اتفاق میافتد تا بهاینترتیب رشد اقتصادی تحریک گردد و تولیدکنندگان قادر شوند با هزینه کمتر، وام دریافت کنند و تولیدات خود را افزایش دهند.
افزایش نرخ بهره به منظور محدود کردن عرضه پول و نقدینگی در کشور به کار میرود. زمانی که مردم پول کمتری در اختیار داشته باشند، تمایل آنها به خرید و مصرف، کاهش مییابد؛ در نتیجه قیمتها و تورم کاهش پیدا میکنند. در این شرایط، اکثر افراد تمایل دارند پول خود را در بانک نگه دارند.
آیا نرخ بهره همان سود بانک است؟
بهره، مبلغی است که وامدهنده از پیش تعیین میکند و وامگیرنده موظف است آن را در زمانهای مشخص به وی پرداخت کند. سود، مقدار مالی است که پس از کسر هزینهها، به صاحب دارایی یا سرمایهگذار پرداخت میگردد و میزان دقیق آن از ابتدا قابل پیشبینی نیست و تنها میتوان بهطور تقریبی آن را تخمین زد.
بهره به وامدهنده تعلق میگیرد و تنها وامگیرنده است که باید آن را بپردازد. درحالیکه سود پس از فروش دارایی یا سرمایهگذاری به صاحب آن پرداخت خواهد شد. بهره فقط در زمان معین قابل پرداخت است؛ اما سود هر زمان که کالا یا سهمی فروخته شود، قابل دریافت است.
سود را پس از کسر هزینههای مربوط به خرید یا سرمایهگذاری محاسبه میکنند؛ اما بهره مشمول هیچ کسر خاصی نیست و به توافق طرفین بستگی دارد. در پرداخت بهره، وامگیرنده موظف است مبلغ اصلی و تفاوت آن را در سررسید پرداخت کند. بهاینترتیب، میزان بهره از قبل تعیین شدنی است؛ درحالیکه سود پس از محاسبه قیمت تمام شده و فروش، بهصورت آنی به صاحب دارایی تعلق میگیرد و بسته به زمان فروش، ممکن است مقدار آن متفاوت باشد.
محاسبه بهره معمولاً بهصورت روزانه، هفتگی، ماهانه یا سالانه است و پس از توافق در مورد زمان پرداخت، امکان تغییر تاریخ تعیین شده نیست؛ اما سود به زمان فروش یا سررسید سرمایهگذاری بستگی دارد و ممکن است در هر زمان قابل دریافت باشد. بهطورکلی برخی مواقع به خاطر شباهتهای معنایی، این دو عبارت به جای هم به کار میروند و این کاملاً اشتباه است.
رابطه نرخ بهره و تورم
اکثر اوقات بین نرخ بهره و تورم یک رابطه معکوس وجود دارد؛ یعنی افزایش نرخ بهره باعث کاهش تورم و کاهش آن، باعث افزایش تورم میگردد. بااینحال، نرخ بهره یکی از ابزارهایی است که بانکهای مرکزی برای کنترل تورم از آن کمک میگیرد. تغییر این شاخص لزوماً تأثیری در تورم نخواهد داشت، بهویژه در کشورهایی که با مشکلات اقتصادی جدی روبهرو هستند.
تأثیر نرخ بهره در فارکس
بازار فارکس برای تبادل ارزهای خارجی شکل گرفته و نرخ بهره یکی از عوامل تأثیرگذار بر ارزش پول، کشورهاست. معمولاً، زمانی که نرخ بهره در آمریکا نسبت به سایر کشورها افزایش یابد، سرمایهگذاران خارجی تمایل بیشتری به خرید اوراق قرضه آمریکا پیدا میکنند و مردم هم بیشتر از همیشه در بانکهای این کشور سپردهگذاری میکنند. این تحرکات موجب تقویت ارزش دلار در برابر سایر ارزها خواهد شد. پس نتیجه میگیریم، افزایش نرخ بهره به افزایش ارزش ارز یک کشور کمک میکند. البته اقتصاد کلان با متغیرهای پیچیدهتری هم سروکار دارد و این قاعده همیشه معتبر نیست.
کلام آخر
نرخ بهره یک مفهوم کلیدی و تأثیرگذار در تصمیمگیریهای اقتصادی است. وامدهندگان، انگیزهای برای دادن وام میخواهند و نرخ بهره این انگیزه را ایجاد میکند. تعیین نرخ بهره بر عهده بانک مرکزی هر کشور است. زمانی که نرخ بهره پایین باشد، افراد تمایل بیشتری به گرفتن وام پیدا میکنند؛ اما وقتی نرخ بهره بالا باشد، افراد به سپردهگذاری در بانکها علاقه نشان میدهند تا از سود آن بهره ببرند.
سوالات متداول
نرخ بهره حقیقی چیست؟
نرخ بهره حقیقی یا واقعی، تفاوت بین نرخ بهره اسمی و نرخ تورم است؛ بهعبارتدیگر، پس از کسر تورم از نرخ بهره اسمی، میزان سود واقعی به دست میآید. اگر فردی یک میلیارد تومان را با نرخ بهره ۱۰٪ در بانک سپردهگذاری کند و در همین مدت نرخ تورم ۸٪ باشد، سود واقعی او تنها ۲٪ خواهد بود که به این نرخ، بهره حقیقی یا واقعی میگویند.
نرخ بهره فدرال رزرو چیست؟
نرخ بهره فدرال رزرو، مبلغی است که بانک مرکزی آمریکا (فدرال رزرو) مشخص میکند و بانکهای تجاری و مؤسسات سپردهگذاری موظفاند بر اساس آن به یکدیگر وامهای یکشبه ارائه دهند.