کارشناس صندوقهای طلا با اشاره به نوسانات اخیر این صندوقها، تأثیرات جنگ تعرفهای بین چین و آمریکا و همچنین تغییرات قیمت انس جهانی طلا بر ارزش واحدهای سرمایهگذاری صندوق طلا را مورد بررسی قرار داد. وی اظهار داشت که مهمترین عامل مؤثر بر نوسانات این صندوقها، اخبار مربوط به مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است.
به گزارش بخش خبری گلدیکا، طی پنج ماه گذشته، بازار جهانی طلا و همچنین بازار داخلی تحت تأثیر تحولات بینالمللی مانند جنگ تعرفهای ترامپ بهویژه با چین، جنگ اوکراین و تغییرات در غرب آسیا، شرایط ناپایداری را تجربه کردهاند. این نوسانات باعث تغییرات غیرمنتظرهای در قیمت طلای آب شده است. در برخی روزها، اونس جهانی طلا تا مرز ۴ هزار دلار نیز پیش رفت اما دوباره به کانال ۳ هزار دلار بازگشت.
در داخل کشور نیز، بازار طلا تحت تأثیر قیمت جهانی، نوسانات ارزی و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، ماههایی پرفرازونشیب را پشت سر گذاشته است. یکی از بخشهایی که از این تغییرات تاثیر پذیرفت، یونیتهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا در بورس کالا بود که در دوره زمستان ۱۴۰۳ حتی رشد ۴۰ درصدی را نیز تجربه کردند.
اما با شروع سال جدید و همزمان با آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، توجه سرمایهگذاران به بازار سهام بیشتر شد. این موضوع باعث شد تا بخشی از داراییهای طلا به سمت سهام حرکت کند و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا نیز با کاهش بازدهی سالانه از بیش از ۱۲۰ درصد در پایان اسفند ۱۴۰۳ به حدود ۶۰ تا ۸۰ درصد در پایان فروردین ۱۴۰۴ مواجه شوند.
در اردیبهشتماه نیز نوسانات صندوقهای طلا که به عنوان یکی از دو صندوق پرریسک بورسی (در کنار صندوقهای اهرمی) شناخته میشوند، ادامه داشت. در حالی که برای کاهش ریسک صندوقهای اهرمی، ضریب اعتبار آنها کاهش یافت، تاکنون اقدامی برای کاهش ریسک صندوقهای طلا از جمله کاهش دامنه نوسان آنها از مثبت و منفی ۱۰ درصد به دامنهای تکرقمی صورت نگرفته است.
سعید حقانینسب، کارشناس صندوقهای کالایی، در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا بیان کرد که نوسانات قیمت صندوقهای طلا مستقیماً با موجودی طلا (شمش) و نرخ سکه در بازار داخلی ارتباط دارد. وی افزود که گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا، ارزش خالص دارایی (NAV) صندوقها را بهتناسب تغییرات قیمت طلا تغییر میدهد.
او همچنین توضیح داد که قیمت واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای طلا در بورس کالا به قیمت شمش طلا در مرکز مبادله ارز و طلا وابسته است. به همین دلیل، با افزایش قیمت در بازار آزاد، ارزش صندوقهای طلا نیز بالا میرود و برعکس، با کاهش قیمتها، نرخ صندوقها نیز افت میکند.
حقانینسب تاکید کرد که یکی از عوامل مهم تأثیرگذار بر ارزش یونیتهای صندوقهای طلا، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا است. به گفته وی، هرگاه اخبار مثبتی از مذاکرات منتشر شود، بازار طلا سیگنال کاهشی دریافت میکند و در نتیجه، قیمت لحظه ای طلای 18 عیار، دلار، سکه و ابزارهای سرمایهگذاری مرتبط نیز کاهش مییابد.
منبع: تجارت نیوز