بسیاری از فرهنگها، طلا را بهعنوان یک جواهر گرانبها و نماد ثروت و زیبایی میشناسند. کاربرد اصلی طلا در «موارد غیرخوراکی» است؛ اما نوعی از آن با عنوان «طلای خوراکی» هم وجود دارد. این طلا را به شکل ورق طلا به بازار عرضه کردند. طلا، طعم خاصی ندارد و صرفاً یک عنصر تزئینی است؛ اما عدهای معتقدند که طلا میتواند تجربهای منحصربهفرد در طعم غذا ایجاد کند. اگر کنجکاوید بیشتر درباره این موضوع بدانید، ادامه مطلب را دنبال کنید.
طلای خوراکی چیست؟
مصریان باستان در گذشته، طلا را به غذاهایشان اضافه میکردند و این خوراکهای ویژه را به خدایان خود هدیه میدادند. آنان باور داشتند که طلای خوراکی توانایی پاکسازی ذهن، جسم و روح را دارد. در کشورهای شرقی از جمله ژاپن، چین و هند هم از طلا در آشپزی و پزشکی استفاده میکردند.
این فلز ارزشمند در میان پادشاهان اروپایی و ساکنان خاورمیانه، شهرت زیادی داشت و اغلب برای تزیین خوراکیها به کار میرفت. پزشکان اعتقاد داشتند که طلای خوراکی در کاهش درد مفاصل و درمان آرتروز مؤثر است. از دهه ۱۹۸۰ میلادی، استفاده از طلا در مواد خوراکی دوباره رواج یافت. ژاپنیها نخستین کسانی بودند که طلا را در نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای و شکلات به کار بردند.
امروزه، خوراکهای درست شده با طلا در رستورانهای لوکس، جایگاه ویژهای پیدا کردهاند. این خوراکیهای تجملاتی که از گذشتههای دور در فرهنگهای مختلف محبوب بودهاند، اکنون با مجوز اتحادیه اروپا و آمریکا در دسترس قرار گرفتهاند. قیمت طلای خوراکی آنقدر زیاد است که برای تجربه کردنش، گاهی باید هزینهای معادل قیمت یک خودرو یا حتی یک خانه را پرداخت کنید.
کاربرد طلای خوراکی
در این بخش قصد داریم انواع خوراکیهایی که در تهیه یا تزئین آنها، طلا به کار رفته است را به شما معرفی کنیم.
دسرها و شیرینیها
طلا در دنیای دسرها و شیرینیها از کیکها و کاپکیکهایی جایگاه ویژهای دارد که با ورق طلا پوشانده شدند گرفته تا شکلاتها و ماکارونهایی که با پودر طلا زینت یافتند. این فلز درخشان به خوراکیهای شیرین، جلوهای لوکس و چشمنواز میبخشد. در بسیاری از قنادیهای معتبر جهان، دسرهای طلایی با قیمتهای گزاف به چشم میخورند.
نوشیدنیها
طلای خوراکی در عرصه نوشیدنیها، حضوری چشمگیر دارد. از کوکتلهای خاص و لوکس گرفته تا قهوههای گرانبها با وجود طلا، بسیار با شکوه به نظر میرسند. در برخی از رستورانها و بارهای مجلل، مشتریان میتوانند نوشیدنیهای تزئین شده با طلا را سفارش دهند و حس خاص و بهیادماندنی را تجربه کنند.
نان و تنقلات
برخی از نمونههای جالب توجه در دنیا عبارتاند از:
- نان طلایی: نوعی نان که برای تزئین آن از قطعات طلای خوراکی استفاده کردند؛
- شکلاتهای طلایی: یک شکلات خاص که در مراسم اسکار ۲۰۱۵ با روکشی از طلا آماده شد؛
- پاپکورن طلایی: ترکیبی منحصربهفرد از ذرت بو داده، شکلات، بادامزمینی و دانههای خوراکی طلا که در تورنتو وجود دارد؛
غذاهای اصلی
طلا، در غذاهای اصلی هم کاربرد دارد و اغلب در رستورانهای معتبر و لوکس دنیا به چشم میخورد. استیکهایی که با ورق طلا تزئین شدند یا پیتزاهایی که پودر طلا روی آنها پاشیده شده است، نمونههایی از این غذاهایند. مردم در اکثر رستورانها باید قیمت ورق طلای خوراکی و سفارش خود را بپردازند تا غذایشان آماده شود. در ادامه چند مثال معروف برایتان آوردیم:
- کوانترو: یکی از خوراکیهای لوکس و گرانبهای لندن که با طلای ۲۴ عیار تزئین شده است؛
- حشرات طلایی: شکلاتهای ویژه فرانسوی که با ترکیب کاکائو و حشراتی نظیر جیرجیرک و کرم، در لایهای از طلا پوشانده شدند؛
- سوشی طلایی: ترکیب ماهی قزلآلای نروژی و جگر چرب است که با الماس، مروارید و طلا تزئین شدند؛
طلای خوراکی چطور تولید میشود؟
شرکتهای متخصص بسیاری در زمینه تولید طلای خوراکی فعالیت میکنند. کشورهایی مانند ایتالیا، انگلستان، آلمان و ژاپن از پیشگامان این صنعتاند. شاید این پرسش برایتان پیش آید که طلای خوراکی چه تفاوتی با طلای عادی دارد؟ در واقع، هیچ تفاوتی وجود ندارد. طلای خوراکی از همان طلای معمولی به دست میآید. بنابراین، شما میتوانید قسمتی از طلایی که در اختیار دارید را بخورید؛ به شرطی که کاملاً خالص باشد و هیچگونه آمیختگی با فلزات دیگر نداشته باشد زیرا ترکیب شدن طلا با برخی فلزات دیگر، آن را به مادهای سمی تبدیل میکند.
طلای خوراکی چطور تولید میشود؟
اولین گام برای تولید محصولات خوراکی طلایی، تهیه خود طلای خوراکی است. برای این کار باید شمشهای طلا را در یک بوته چینی بگذارند و آن را با دمای ۱۰۶۰ درجه سانتیگراد داخل کوره ذوب کنند. گاهی اوقات در حین این کار، مقدار اندکی مروارید نقره یا صفحات مس را هم به شمشها میافزایند.
پس از خارج شدن شمشها از کوره، عملیات چرخکاری روی آنها صورت میگیرد. در این مرحله طی فرایند نورد باید شمشها بهصورت ورقههای بسیار نازک درآیند. این کار حدود ۲ تا ۳ ساعت زمان میبرد.
پس از نورد کامل، شمشها را به شکل روبانهایی باریک و یکنواخت در میآورند که ضخامت آنها به طرز شگفتآوری کم است. در نهایت، آنها را به مربعهای کوچک برش میدهند. حدود ۶۰۰ قطعه از این مربعها را بین کاغذهای خاصی میگذارند که به «کاغذ ضربه» معروف است؛ سپس با استفاده از دستگاه ضربه زن، بهصورت مساوی به مرکز این مربعها ضربه میزنند.
اگر هدف، ساخت ورقههای خوراکی طلا باشد باید این مربعها را به قطعات هماندازه تبدیل کنند؛ اما اگر طلای پودر خوراکی مد نظر باشد باید این ورقهها، آسیاب شوند. نتیجه نهایی این مرحله، دو نوع طلای زیر است:
- طلای خرد
- طلای گلبرگ
تفاوت این دو نوع طلا، صرفاً در اندازه ذراتشان است.
طلای خوراکی برای بدن ضرر دارد؟
برخی بر این باورند که افزودن طلا به غذاها و نوشیدنیها، طعم متفاوتی را ایجاد میکند. این دیدگاهها معمولاً بر پایه مزه خاص طلا و تأثیرات احتمالی آن بر سلامت است. بااینحال شواهد نشان میدهد که مصرف خوراکی طلا میتواند مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه، حالت تهوع و استفراغ را همراه داشته باشد. علاوه بر این، خطر بروز حساسیت یا واکنشهای آلرژیک نیز وجود دارد.
مصرف طلا ممکن است عملکرد اندامهایی مانند کبد و کلیهها را تحت تأثیر قرار دهد. بررسیها حاکی از آناند که ورود طلا به بدن، سطح آن را در بدن بیشتر میکند و برای افرادی با مشکلات کبدی یا کلیوی خطر دارد.
هر چند استفاده از طلا در خوراکی جذاب به نظر میرسد؛ اما نمیتوان منکر خطرات بالقوه آن شد. بنابراین، پیش از تصمیمگیری برای مصرف طلا بهعنوان خوراکی، توصیه میکنیم حتماً با یک پزشک مشورت کنید.
سخن پایانی
در دنیای امروز، لذت بردن از غذا فراتر از طعم و مزه رفته است و جنبههای دیگری مانند ظاهر و تجربه افراد هم اهمیت پیدا کردند. در این مقاله، طلای خوراکی را بهعنوان این ترکیب خاص و لوکس با هم بررسی کردیم؛ اما هنوز تحقیقات زیادی در مورد فواید و خطرات استفاده از آن لازم است.